Fjellstammene i Thailand er etniske minoritetsgrupper som migrerte fra Laos, Kina, Myanmar og bosatte seg i Nord -Thailand for flere hundre år siden. De slo seg ned på høylandet og kupertliggende områdene, derav begrepet ‘fjellstammer’, eller ‘fjellfolket’.

Tradisjonelt er fjellstammene bønder som dyrker ris og grønnsaker som egner seg for det klimaet som er i høyere strøk.

Det er 7 store fjellstammer i Thailand, de forskjellige gruppene er: Karen, Akha, Hmong, Mien, Lahu, Lisu og Palaung. Hver har sin egen unike kultur, språk og hver har sine egne undergrupper. Videre vil vi se på noen interessante fakta om to største stammene – Karen og Akha.

Karen stammen

Karen eller Kariang tror at de stammer fra Mongolia og deretter flyktet ned til Sørøst -Asia ved å passere gjennom Kobi ørkenen og Kina. De lever langs elvene Irawadee, Salawin og Mekong. Befolkningen deres i Thailand er rundt 600 000 . Over 2 millioner bor i Myanmar. De har kjempet mot den burmesiske juntaen (regjeringen ledet av en komité av militære ledere) i over 75 år (og kjemper fortsatt i 2021).

 

Det er 4 sub-grupper Karen i Thailand:
  1. Hvit Karen eller Skaw Karen
  2. Rød Karen eller Po Karen
  3. Langhalset Karen eller Padong
  4. Big earing Karen eller Kayaw

Karen -kvinnen er unik. De er veldig dyktige til å veve. Unge jenter og enslige kvinner har på seg hvite skjørt, mens gifte kvinner har forskjellige farger. Karens damer vever og farger bomullsmaterialet selv. Fargene er laget av de naturlige trebarkene eller spisskummen. Karen-kvinnen vever alltid sine skjorter/kjoler med V-formet hals, foran og bak. V-formet hals på begge sider representerer ærligheten.

Den langhalsede Karen- eller Padong-befolkningen i Thailand er noen få tusen, men det bor mer enn 50 000 mennesker i Myanmar.

Vet du hvorfor de satte ringene på nakken? Det er tre grunner:

  1. Beskyttelse mot tigerbittene
  2. Prøver å kopiere dragen
  3. Skjønnheten

Akha -stammen

Akha -stammen stammer fra Tibet. Akha bor i landsbyer i fjellene i sørvest -Kina, østlige Myanmar, vestlige Laos, nordvestlige Vietnam og Nord -Thailand. Den totale befolkningen kan være opptil 2 millioner mennesker. Befolkningen i Thailand er omtrent 80 000 mennesker. De bor for det meste i Chiang Rai -provinsen.Akha hill tribe women portret

Talespråket deres er basert på tibetansk-burmesisk, noen ord er ganske likt Lahu og Lusu.

De er 3 forskjellige undergrupper av Akha:
  1. Ulo Akha eller Thai Akha (topphatten på hodet) Den giftede Akha satte høydehatten (konisk form) på hodet.
  2. Lawmi Akha eller burmesisk Akha (trapezhatten)
  3. Labui Akha der deres stamfar er fra Kina eller bor i Kina.

Akha pleide å være animist (tro og tilbe mange ånder), men i nyere tid har mange konvertert til kristendommen.

I tidligere tider trodde Akha at det er veldig uflaks å føde tvillinger (både dyr og mennesker). For eksempel, hvis familien fødte tvillinger, måtte de drepe spedbarn, ellers ville de bringe uflaks til landsbyboerne. Foreldren måtte forlate landsbyen i et år, og måtte finne sin egen mat, vann og ly. De fikk ikke komme hjem før de var blitt ‘renset’.

Akha så vel som andre stammer pleide å dyrke og handle opium i det gylne triangel området. I dag høster de kaffe, te og avokado.

Skrevet av Charlie – Hill stamme reiseleder

Proceed Booking