Thai mat er verdenskjent og landet er et paradis for matelskere. Det finnes 4 geografiske retninger innen Thai mat, Sør, Isan (nord-øst), nord (Chiang Mai) og Bangkok. Den sterkeste maten finner du i det Sør Thailandske kjøkken, mens de fleste utlendinger vil kjenne best til maten fra Isan området.

I Thailand utgjør mat en sentral del av enhver sosial anledning, og det blir ofte den sosiale anledningen i seg selv eller en grunn til å feire. Dette skyldes den vennlige, sosiale naturen til thaier, men også på grunn av måten maten bestilles, serveres og spises på. Familie og venner forener seg og deler gjennom mat.

Det finnes to hovedmåter å lage Thai mat, den raske (fast-food) og den mer grundige og tidkrevende.

Et typisk thailandsk måltid inkluderer fem hoved smaker: salt, søt, sur, bitter og krydret/sterkt. Mange av de thailandske rettene anses faktisk ikke som tilfredsstillende med mindre de kombinerer alle fem. Mens krydder kan være brukt for en fremmed smak, sørger thailandsk mat for at en balanse mellom alle smaker er til stede.

Tradisjonelt thailandsk mat faller løst i fire kategorier: tom (kokte retter), yam (blandet), tam (banket mat) og gaeng (karriretter). Frites, stir-frites og dampede retter stammer fra kinesisk matlaging.

Når du spiser ute eller lager et måltid hjemme, er det ofte en rekke kjøtt- og / eller fiskeretter, pluss grønnsaker, en nudlerett og muligePad thai dishns suppe. Alt deles, bortsett fra suppen hvor hver person får en egen bolle for servering av suppen. Dessert kan bestå av fersk frukt, for eksempel ananas eller noen av de tusenvis av tropiske frukter som er vanlige i landet (blant annet guava, durian, mangostan, papaya, bananer, tamarind eller mango). Eller det kan være noe mer forseggjort, som fargerike riskaker, risboller belagt med kokosnøtt, gressgele eller en bønnedessert.

Thailendere spiser sakte og nyter maten, ettersom et måltid like mye er deling og sosialt samvær.

Bortsett fra måltider, er thailendere kjente «snackere». Det er lett å finne en rask, men deilig matbit langs veikanten eller på markedsplasser og gatene i Thailand. Populære snacks består av vårruller, kylling, svin eller biff satay, fiskekaker, rå grønnsaker med krydret dypp, supper, salater og søtsaker. Ofte spist sammen med klebrig ris.

Selv om kineserne brakte spisepinner til Thailand for lenge siden, foretrekker mange thailendere vestlig bestikk, men på sin egen spesielle måte. Thai bestikk består vanligvis av en gaffel og en stor skje. Skjeen holdes i høyre hånd og brukes i stedet for en kniv, og gaffelen hjelper til med å ordne maten på skjeen før den føres til munnen. Ettersom alle ingrediensene i måltidet vanligvis er oppskåret, er det ikke behov for en kniv.

Når Thaiene spiser, kombinerer de ikke forskjellige matvarer på tallerkenene sine, men de spiser en rett om gangen, sammen med thailandsk duftende ris på en individuell tallerken. Boller brukes hovedsakelig til suppe, ikke i stedet for en spiseplate, som i mange andre asiatiske land.

Thailand har flere typer øl; den mest kjente er Singha, med Leo og Chang som er litt billigere og mer populære blant lokalbefolkningen. Importerte øl, som Heineken, Tuborg, Budweiser etc. er også allment tilgjengelige. Mekong og Sang Som er to av de mer populære lokale ‘whiskiene’, selv om sistnevnte er mer som rom (gjæret fra sukkerrør).

Fruktjuice, milkshakes av alle slag og kokosnøtt-vann er også veldig populært. Kokosnøtt vann drukket direkte fra en fersk kokosnøtt er veldig populært blant både thailendere og besøkende. Ferskpresset Thai søt appelsinjuice og krysantemumsaft er andre favoritter. Thailendere tilfører ofte salt i fruktjuicen eller har basilikumfrø tilsatt til isfruktjuicen – en ervervet smak som du kanskje vil like.

En av Thailands mest karakteristiske drinker er Thai iste. Lett å gjenkjenne takket være den lysende oransje fargen, som kommer av å tilsette malt tamarindfrø (eller i disse dager kunstig farge) under herdingsprosessen. Isteen er alltid veldig sterk og veldig søt, og serveres vanligvis med litt kondensert melk.

Kaffe er også tilgjengelig overalt, og som det meste av Sørøst-Asia serveres det med kondensert melk og mye sukker. Starbucks-fenomenet har også ankommet Thailand, selv om de lokale selskapene Black Canyon Coffee, Amazon og S&P også tilbyr veldig god kaffe til mer fornuftige priser.

Utforsk smaker fra Smilets Land ved å spise deg gjennom listen vår over de 21 beste rettene denne matnasjonen har å tilby:

 1. Guay Teow (nudelsuppe)
 2. Tom Yum Goong (krydret rekesuppe)
 3. Tom Kha Gai (kylling i kokosnøttesuppe)
 4. Som Tam (sterk grønn papaya salat)
 5. Yam Pla Dook Foo (stekt steinbit med grønn mangosalat)
 6. Yam Talay (sterk skjømat salat)
 7. Laab (krydret salat)
 8. Pad Phuk Tong (ristet gresskar)
 9. Pad Thai (Thai stil stekte nudler)
 10. Pad See Eiw (tykk nudle rett)
 11. Pak Boong (Morning Glory – en type vann spinat)
 12. Khao Pad (stekt ris med med litt egg og løk)
 13. Pad Krapow (stekt hakket svinekjøtt eller kylling som er stekt med Thai basilikum og chili. Sterk)
 14. Panang (Thai karri – ikke så sterk som andre karri retter)
 15. Gaeng Keow Wan (grønn kurri – veldig sterk)
 16. Khao Soi (kremaktig kokosnøttesuppe)
 17. Gai Tod (stekt kylling)
 18. Pad Phak (stekte grønnsaker)
 19. Kai Med Ma Muang (kylling med cashewnøtter)
 20. Kai Jeow (Thai omelett)
 21. Kao Niew Ma Muang (mango og klebrig ris)

Proceed Booking