Etter å ha giftet seg for åtte år siden, hadde Ole Rettedal og hans thailandske kone til hensikt å tilbringe mer tid i Thailand. Selv om han trivdes i Thailand, fant han seg selv på jakt etter noe å holde seg opptatt med.

 

Etter å ha tilbrakt mye av fritiden sin med å utforske Thailand, kom paret på ideen om å starte et reisebyrå for å gi skandinaviske turister en mer autentisk thailandsk reiseopplevelse. Dette er grunnlaget for Thaiplus.

 

Hvordan startet du reiseselskapet ditt i Thailand?

 

Jeg kjørte rundt [i nordlige Thailand] og tenkte, «Dette kunne være en veldig god reiseopplevelse for skandinaver og europeere.» Min kone og jeg reiste mye. Min kone sa at hun aldri hadde sett så mye av Thailand før hun møtte meg. Jeg er fortsatt hennes turguide rundt i Thailand [latter].

 

Hvordan ser reiseplanen din ut?

 

Vår grunnleggende tur er en rundtur på 3 uker. Og du vil få et OK inntrykk av Thailand. Du vil ikke få dyp kunnskap, men du vil se det overordnede bildet.

 

Vår tur i Bangkok starter i Bang Rak. For meg er det et av de beste områdene i Bangkok fordi du opplever det normale thailandske livet. Det er noen turister der, men det er ikke så overfylt. Hvis du beveger deg 1 km til midten av Silom, blir det for travelt. Vi starter med 3 dager i Bangkok. Vi bruker noen ganger båter slik at du ikke må sitte i trafikken hele tiden. Vi besøker hovedattraksjonene nær Chao Phraya-elven: Wat Arun, Det kongelige palasset, Den liggende Buddha, blomstermarkedet, flytende marked, osv. Deretter tar vi nattoget til Chiang Mai for å utforske nordlige Thailand. Deretter går vi til sør for strendene.

 

Er det spesifikke ting nordiske reisende bør ta med seg til Thailand?

 

Jeg vil si nei, fordi du kan få alt i Thailand. Og det er til og med billigere her. Men kundene våre er omtrent 55 år og eldre, og noen ganger har de visse ting de ikke vil gå til butikken for å kjøpe. Så vi har en liste over ting de kanskje vil ta med seg. Det viktigste på listen er medisin. Jeg anbefaler også at de tar med seg en god bok å lese.

 

Er det noen kulturelle forskjeller mellom thailendere og skandinaver som folk bør være klar over?

 

Det er en stor forskjell som jeg tror er vanskelig for skandinavere å forstå, og det er måten thailendere er høflige på. Thailandsk høflighet blir ofte litt misforstått av skandinaver. Mange mennesker, ikke så mye skandinaver, tror jeg mer amerikanere og tyskere, tror de er litt høyere opp bare fordi thailendere har en måte å være veldig høflige på. Og de ser av og til ned på thailendere på grunn av dette. Skandinaver er generelt bedre med dette.

 

For eksempel er ikke kelnerne her så komfortable med å snakke engelsk. De har noen usikkerheter med å snakke språket, samtidig som de prøver å være veldig høflige. Og jeg kan se at omtrent 80% av våre kunder misforstår den situasjonen. Og det er ikke slik at thailendere er for underdanige heller. Jeg tror måten thailendere er på er 100% OK. Det er bare det at faranger [kaukasiere] har vanskelig for å forstå den kulturelle forskjellen. Når [skandinavene] går til restauranter, snakker de noen ganger litt for fort. Og deretter er kelneren høflig og sier bare ja, ja, ja i stedet for å be dem gjenta hva de nettopp har sagt. Og så får de noe sterkt når de har bestilt noe ikke sterkt. Dette er en av hovedgrunnene til at folk blir sinte. Så jeg forteller kundene mine å be kelneren gjenta bestillingen. Og prøv også å snakke sakte.

 

Mange thailendere jeg kjenner, snakker veldig godt engelsk, men uttalen og aksenten er annerledes. Og hvis du snakker fort, er det veldig vanskelig for dem å forstå. Men hvis du tar deg tid og er høflig, vil du få fantastisk service.

 

Hva er dine forslag til førstegangsbesøkende i Thailand?

 

Ta deg god tid. Skandinaver har en tendens til å skynde seg inn i ting. Det er vår kultur. Men jeg tror hvis du vil oppleve Thailand, må du ta nok tid. Og selvfølgelig, vær forsiktig med løshunder fordi skandinaver er vant til å være snille mot hunder og klappe dem når de kommer bort til oss, men det kan være farlig. Vær også forsiktig med aper. De kan være rampete. Og også vil jeg anbefale at folk er forsiktige når de besøker bargater i Thailand. Noen ganger er problemet at skandinaver drar til Phuket og Pattaya og tror dette er Thailand, men dette er selvfølgelig bare en liten del av Thailand. Det er det samme hvis du går til bargater i Oslo eller Stockholm, vil du finne det samme.

 

Hva er dine anbefalinger for å reise i Thailand som en lokal?

 

Hvis de vil gjøre det, ta med førerkort og leie en bil. Da kan du se mye mer av det lokale livet. Dra til områder der thailendere går. Dra for å spise lokal mat. Å kjøre i Thailand er ikke vanskelig. Det er litt vanskelig den første dagen fordi du er på feil side, men det tok meg 2-3 timer å bli vant til det. Jeg har kjørt over hele Thailand, og det er OK. Du kan også reise med tog, og du vil treffe lokale folk. Alle slags interessante mennesker.

 

Har du noen anbefalinger for skjulte perledestinasjoner som ikke er kjent for de fleste turister?

 

Bangkok Jeg vil si 2 steder. Det første er Bangkok. Det er min favorittby i verden. En fantastisk by. Men du må ta deg tid til å bli kjent med den. Bruk BTS [sky train] og MRT [t-bane] så du kan komme deg rundt. Forresten lærte jeg kona mi hvordan hun skulle bruke BTS [latter]. Vi har bil her, men det tar så lang tid å komme seg rundt, og jeg blir gal av trafikken. Det eneste jeg ikke liker med Bangkok er trafikken. Den er forferdelig. Men jeg tror hvis du vil finne noe spesielt, dra til Bangkok. Les litt før du kommer hit, og du vil oppdage mange fantastiske steder. Mye god mat. Den andre skjulte perlen er fjellene i nord. Det er mange fantastiske steder der. Og det er det vi prøver å introdusere på turen vår. Vi har Bangkok. Vi har nord. Og så har vi også strendene.

 

Fjellene i Thailand er fantastiske fordi du har mye natur. Og du har også forskjellige fjellstammer. Jeg kjenner ganske mange av dem der oppe. Og du kan se ting som er veldig annerledes enn det du er vant til. Og [fjellstammefolket] er veldig høflige. Det er ikke et problem for deg å dra dit. Du kan smake på forskjellige matretter. Har du vært i Mae SaNorsk turist sitter ved te plantasje i Thailand Long? Det er en gammel kinesisk by, men du har også pagoden dedikert til prinsessemoren [moren til kong Bhumibol Adulyadej].

 

Så mine tre favorittdestinasjoner i Thailand er nord i Thailand, Bangkok og Hua Hin. Jeg vet at du har finere strender i Phuket og andre deler av sør i Thailand, men i Hua Hin har du mange av de samme funksjonene du får i Bangkok. Det er mange thailendere og turister. Men det føles ikke som om du har kommet til et sted bare for turister. Det er fortsatt thailandske livsstiler i Hua Hin. Og ting er billigere i Hua Hin sammenlignet med Phuket, Pattaya, osv.

 

Hvilken thailandsk rett(er) må besøkende prøve?

 

Du må prøve sjømaten. Smak på de forskjellige måtene de tilbereder sjømaten her. Det er virkelig en annen opplevelse. Prøv Tom Yum Kung og Som Tum (krydret papayasalat). Selvfølgelig kan du be dem lage den ikke så krydret. Kona mi lagde engang Sum Tum i Norge og ga bort til venner og familie, og nå elsker alle der Som Tum [latter]. Hvis vi griller nå i Norge, har vi Som Tum som en salat.

 

Hva er ditt minneverdige øyeblikk i Thailand?

 

Å kjøre i fjellene. Det er veldig fine hoteller oppe i fjellene og ikke så dyrt.

 

Smaker thailandsk mat i Thailand annerledes enn i Norge?

 

Ja, det er en forskjell. I Thailand får du mer ferske urter og ingredienser. Du kan smake flere smaker fra rettene. De fleste ville bli hyggelig overrasket over å smake thailandske retter tilberedt i Thailand. Men etter en stund vil de ønske å ha noe farang-mat [latter].

 

Hva er de beste thailandske suvenirene for besøkende å kjøpe?

 

Jeg anbefaler folk å kjøpe krydder. Fordi de varer lenge, og de tar ikke mye vekt i bagasjen. Og alle vil kjøpe T-skjorter [latter]. Så jeg forteller dem å kjøpe håndlagde fra fjellstammene. De er fine og rimelige, og du hjelper dem med å tjene litt inntekt.

Du kan lese hele intervjuet på Amazing Thailand nettside.

Er du interresert i våre reiser? Kontakt oss.

Proceed Booking